leacuri_din_batrani_pentru_tuse

Pentru a combate eficient tusea folosind remedii naturiste, există mai multe opțiuni pe care le puteți lua în considerare. Aici sunt cinci metode recomandate:

Mierea

Este cunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene și calmante ale inflamației, fiind adesea utilizată pentru a suporta gâtul iritat de tuse​​. Mierea este un remediu natural eficient pentru tuse, având proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare care pot ajuta la scăderea inflamației și iritației în gât. Studiile sugerează că mierea poate fi la fel de eficientă ca unele medicamente pentru tuse și poate chiar reduce secreția de mucus, ceea ce o face utilă pentru simptomele de tuse, fie că este vorba de tuse umedă sau seacă​​​​.

Pentru adulți și copiii mai mari de un an, se poate lua o linguriță (aproximativ 5 ml) de miere pentru a calma tusea și gâtul iritat. Mierea poate fi, de asemenea, diluată în apă caldă sau ceai. Se recomandă utilizarea mierii de cel mult patru sau cinci ori pe zi, în special seara înainte de culcare pentru a oferi ușurare pe timpul nopții​​. Cu toate acestea, mierea nu este recomandată pentru copiii sub un an din cauza riscului de botulism infantil, o boală gravă care atacă sistemul nervos​​. De asemenea, deoarece conține zahăr, persoanele preocupate de aportul de zahăr ar trebui să folosească mierea cu moderație​​.

În concluzie, mierea este considerată un remediu casnic sigur și eficient pentru ameliorarea tusei și a durerilor de gât, și poate fi o alternativă convenabilă pentru persoanele care nu pot lua medicamente tradiționale pentru răceală, precum copiii sub 6 ani sau persoanele cu afecțiuni de sănătate precum hipertensiunea sau bolile cardiovasculare​​.

Inhalații cu ulei de oregano

Presupun o infuzie cu ulei de oregano și inhalare a vaporilor pot ajuta în cazul unei tuse persistente​​. Uleiul de oregano este un remediu natural care poate fi folosit pentru a trata tusea asociată cu infecții respiratorii. Acesta conține ingrediente active precum carvacrol și thymol, care au proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale. Uleiul de oregano este, de asemenea, un bun expectorant natural, ajutând la eliminarea mucusului din căile respiratorii și la ameliorarea simptomelor de tuse. Există mai multe moduri în care uleiul de oregano poate fi utilizat pentru tuse:

Inhalarea vaporilor de ulei de oregano

Adăugați 2-3 picături de ulei de oregano într-o jumătate de cană de apă caldă și inhalați vaporii. Această metodă poate ajuta la curățarea rapidă a căilor respiratorii și poate fi repetată de 2-3 ori pe zi.

Aplicarea topică: Amestecați uleiul de oregano cu un ulei purtător, cum ar fi uleiul de cocos sau de măsline, și masați-l pe piept și gât. Acest lucru poate fi util în special în timpul nopții pentru a facilita respirația.

Consumul oral: Uleiul de oregano poate fi, de asemenea, luat pe cale orală, fie prin amestecarea a câteva picături cu apă sau suc, fie prin plasarea direct sub limbă. Cu toate acestea, este important să vă consultați medicul înainte de a lua ulei de oregano pe cale orală, mai ales dacă sunteți însărcinată, alăptați sau aveți condiții medicale specifice.

Este important să luați măsuri de precauție atunci când utilizați ulei de oregano. Utilizați ulei diluat pentru uz topic și fiți precauți atunci când îl consumați pe cale orală, deoarece uleiurile esențiale concentrate pot arde limba și țesuturile moi din gură. Nu este recomandat să luați ulei de oregano intern pentru o perioadă mai lungă de două săptămâni și să evitați consumul dacă aveți diabet și luați medicamente pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge, deoarece uleiul de oregano poate interacționa cu aceste medicamente și poate scădea nivelul de glucoză din sânge. Pentru a obține cele mai bune rezultate și pentru a evita efectele secundare, este bine să utilizați ulei de oregano de înaltă calitate, pur, fără aditivi sau conservanți și cu un conținut de carvacrol de cel puțin 80%. Dacă tusea dumneavoastră nu se îmbunătățește în termen de cinci zile de la aplicarea terapiei naturale sau dacă se agravează semnificativ, ar trebui să consultați un medic pentru a căuta un tratament alternativ​​​​.

Ceai de ghimbir

Este binecunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare și poate fi utilizat sub formă de ceai pentru a ameliora gâtul inflamat și tusea​​. Ceaiul de ghimbir este recunoscut pentru beneficiile sale în tratamentul tusei și răcelilor. Consumul de ceai de ghimbir cald poate ajuta la calmarea gâtului iritat și la suprimarea tusei. Ghimbirul are proprietăți antivirale, antibacteriene și antiinflamatoare, ceea ce îl face eficient în combaterea infecțiilor care cauzează tusea. În plus, ghimbirul poate acționa ca un expectorant natural, ajutând la eliminarea mucusului din căile respiratorii. Pentru a prepara ceaiul, se poate adăuga ghimbir proaspăt ras în apă fierbinte, lăsându-l să stea, și apoi se poate îmbunătăți gustul cu lămâie și miere. Se recomandă consumul acestui ceai de 2-3 ori pe zi pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor de tuse și răceală​​.

Sirop de ceapă

Are calități expectorante și poate fi preparată ca sirop, combinând-o cu miere și apă, pentru a ajuta în cazul tusei​​. Siropul de ceapă este un remediu casnic folosit de multă vreme pentru calmarea tusei. Are proprietăți expectorante și poate ajuta la curățarea căilor respiratorii superioare. Este eficient în tratarea tusei persistente, fie că este uscată sau umedă, și este cunoscut că diluează secrețiile acumulate din cauza infecției.

Pentru a prepara sirope de ceapă, ai nevoie de ceapă și miere. Modul de preparare variază, dar o metodă comună include tăierea cepei și acoperirea ei cu miere sau zahăr. Amestecul este lăsat să stea peste noapte, timp în care ceapa își va elibera sucurile care se vor combina cu mierea. Rezultatul este un sirop cu o consistență destul de subțire pe care adulții pot să îl consume de trei ori pe zi, iar copiilor peste un an li se poate da de trei ori pe zi câte o linguriță. Este important de reținut că mierea nu trebuie administrată copiilor sub un an din cauza riscului de botulism. Sirope de ceapă trebuie păstrat într-un borcan închis ermetic în frigider și își va păstra proprietățile benefice pentru aproximativ două săptămâni​​​​​​.

Pentru a adăuga un plus de beneficii, poți include și alte ingrediente naturale cum ar fi sucul de lămâie proaspăt stors, câțiva căței de usturoi sau un mic bucată de rădăcină de ghimbir tăiată fin sau rasă. Aceste ingrediente sunt adăugate la început, împreună cu ceapa​​. Înainte de a încerca orice remediu casnic, este recomandat să discuți cu furnizorul tău de servicii medicale, mai ales dacă este vorba de administrarea acestor remedii copiilor sau dacă ai anumite condiții de sănătate.

Decoct de cimbru

Este recunoscut pentru ajuarea în reducerea simptomelor de tuse și poate fi utilizat sub formă de ceai​​. Cimbrul este recunoscut pentru proprietățile sale benefice asupra tusei și poate fi folosit în mai multe moduri pentru a ameliora simptomele. Cimbrul conține thymol, o componentă activă cunoscută pentru efectele sale antitusive (care suprimă tusea) și bronhodilatatoare, ajutând la relaxarea mușchilor tractului respirator, facilitând astfel respirația și reducând episoadele de tuse. De asemenea, cimbrul are proprietăți antimicrobiene, antiinflamatorii și expectorante, contribuind la îmbunătățirea sănătății respiratorii și la calmarea gâtului iritat.

Pentru a utiliza cimbrul în tratamentul tusei, se poate prepara ceai de cimbru, prin infuzarea frunzelor proaspete sau uscate în apă fierbinte. De asemenea, inhalările cu abur în care se adaugă cimbru pot ajuta la ameliorarea congestiei și la calmarea tusei. Un alt mod eficient este prepararea unui sirop de miere infuzat cu cimbru, care se poate lua pentru a calma tusea. În plus, aplicarea topică a uleiului esențial de cimbru, diluat într-un ulei purtător, pe piept și gât poate oferi ușurare de la congestia pieptului și promovează o respirație mai ușoară. De asemenea, cimbrul poate fi adăugat în mâncăruri pentru a oferi aceleași beneficii, îmbunătățind în același timp și gustul preparatelor​​​​.

Înainte de a utiliza cimbrul ca remediu pentru tuse, este important să acordați atenție potențialelor alergii sau interacțiuni cu medicamente și să consultați un profesionist din domeniul sănătății dacă este necesar. De asemenea, este important să fiți conștienți de dozele recomandate și să folosiți cimbrul cu moderație pentru a beneficia de proprietățile sale vindecătoare, evitând în același timp efectele secundare. Pe lângă aceste remedii, există și alte metode care pot ajuta, inclusiv utilizarea probioticelor, bromelainei din ananas, mierei cu suc de lămâie, sau a semințelor de in pentru a calma gâtul și a reduce tusea​​.Înainte de a încerca aceste remedii, este important să consultați un medic, mai ales dacă tusea persistă sau dacă aveți alte simptome care vă îngrijorează. Remedii naturiste pot fi o opțiune complementară la tratamentul medical tradițional și nu ar trebui să înlocuiască sfatul profesional.