Tort de biscuiti

Introducere

Datorită modului de aranjare a biscuiţilor, tortul de biscuiți are un aspect extrem de plăcut şi este moale, suculent, delicios. Se prepară foarte uşor şi nu necesită coacere!

Ingrediente

700 grame biscuiți sfărâmicioși;

100 ml lapte.

500 gramesmântână fermentată 20% pentru cremă

1 gram vanilină (ce poate fi înlocuită cu un plic de zahăr vanilat, o fiolă de esență de vanilie sau o linguriță de extract de vanilie);

100 grame zahăr pudră (sau după gust).

3 linguri pudră de cacao pentru glazură

5 linguri zahăr tos;

100 ml lapte;

50 grame unt.

Cum se prepară?

Se pregăteşte crema de smântână: se bate smântâna rece cu mixerul timp de 3 minute. Se adaugă treptat zahărul pudră și vanilina. Cine doreşte poate adăuga mai mult zahăr (biscuiții, pe care i-am folosit, au fost suficient de dulci, de aceea nu am preparat o cremă foarte dulce). Se asamblează tortul: se tapetează o tavă rotundă cu folie alimentară (noi am folosit o tavă cu pereți detașabili și cu diametrul de 18 cm).

Se toarnă 100 ml de lapte într-un bol. Se înmoaie fiecare biscuit în lapte pentru 3-5 secunde, după care se aşează în poziție verticală în tava pregătită. Se aranjează biscuiții în straturi concentrice, fără a fi înghesuite, începând de la marginea tăvii. Se unge fiecare strat cu multă cremă, acoperindu-se simultan și fundul tăvii. La sfârșit se unge suprafața tortului cu crema rămasă care trebuie folosită toată) și se scutură puțin tava, pentru ca crema să ajungăîn toate golurile dintre biscuiți.Se acoperă tortul cu folie alimentară și se dă la frigider timp de aproximativ 2-4 ore. Apoi se scoate din tavă, aşezându-l pe un platou.

Se pregăteşte glazura: se amestecă pudra de cacao și zahărul. Amestecul se adaugă în laptele turnat într-o crăticioară. Amestecul se aducepână la punctul de fierbere, amestecând continuu, iar apoi se transferă într-un bol și se lasă la răcit la temperatura camerei. Se adaugă untul moale și se amestecă foarte bine. Suprafața tortului se ungecu glazura obținută. Pentru a obţine modelele de pe glazură, noi am folosit o cantitate mică de cremă de smântână (am aşezat-o cu lingurița în câteva locuri, iar apoi am împrăştiat-o cu ajutorul unei scobitori).

Se dă tortul la frigider pentru încă puțin timp, se porţionează, iar apoi se poate servi.