Lapte de pasare

Introducere

Laptele de pasăre este un desert tradițional îndrăgit, adesea asociat cu amintirile din copilărie. Este compus dintr-un fel de budincă sau cremă fină, pe bază de lapte, îngroșată cu gălbenușuri de ou și zahăr, peste care se adaugă albușuri bătute spumă, coapte sau fierte separat, formând „insule” pufoase și ușoare. Acest desert delicat și reconfortant este servit adesea rece și poate fi aromatizat cu vanilie, lămâie sau alte esențe, în funcție de preferințe. Este o alegere excelentă pentru momentele când dorești să te răsfeți cu ceva dulce și aerat.

Laptele de pasăre este un desert tradițional, cremos și delicat, perfect pentru a aduce aminte de gusturile copilăriei. În esență, constă într-o cremă fină de vanilie sau lapte, în care sunt adăugate găluște mici din albușuri bătute spumă, gătite ușor pentru a rămâne aerate și pufoase. Se servește rece, adesea ornate cu sos de caramel sau fructe proaspete pentru un plus de savoare. Este un desert simplu, dar cu o textură și un gust care pot impresiona orice pofticios.

Ingrediente pentru lapte de pasăre (pentru 4-6 porții)

  • 1l de lapte
  • 7 gălbenușuri
  • 4 albușuri
  • 150g de zahăr
  • o păstaie de vanilie
  • coaja de la o jumătate de lămâie netratată
  • un praf de sare

Prepararea laptelui de pasăre

Laptele de pasăre este un desert foarte uşor de făcut Deci, am început cu laptele proaspăt. Cel mai bun lapte este cel gras, de țară, dar cine nu are, poate folosi  laptele cu 3.5% grăsime. Se pune la fiert, într-o cratiță cu fundul gros, la foc foarte mic. Se adaugă păstaia de vanilie, tăiată pe jumătate și semințele acesteia. Apoi se pune coaja de lămâie și aproximativ o lingură din zahărul măsurat. Laptele se lasă la aromatizat, fără să fiarbă în clocot, iar în acest timp ne ocupăm de ouă.

Prepararea găluștelor din albuș

Cele 4 albușuri se bat spumă, împreună cu un praf de sare și câteva picături de zeamă de lămâie. Apoi scoatem păstaia de vanilie și cojile de lămâie din lapte, formăm găluștele din albuș, cu ajutorul a două linguri. Le-am fiert pe rând în lapte timp de 2 minute, întorcându-le cu grijă la jumătatea timpului. Se scot cu o spumieră pe o farfurie și le dăm deoparte. Mai apoi laptele se strecoară și se lasă la răcit.

În tot acest timpa, gălbenușurile se bat împreună cu zahărul până acesta se dizolvă complet. Apoi se toarnă laptele răcit ușor, amestecând continuu. Amestecul obținut se adaugă într-o altă cratiță și se dă din nou la foc mic. Se amestecă cu grijă, aproximativ 10 minute, până când laptele se îngroaşă puțin. E gata când spuma de la suprafața laptelui a dispărut, iar consistența e asemănătoare cu cea smântânii pentru gătit. El va continua să se îngroașe pe măsură ce se răcește. Laptele de pasăre se transfer într-un vas rece, și împreună cu găluștele, se lasă la frigider pentru aproximativ 4 ore.

Concluzie

Laptele de pasăre este un desert clasic, care evocă adesea amintiri plăcute din copilărie datorită texturii sale cremoase și aromei delicate de vanilie. Este compus din găluște aerate de albușuri bătute, gătite într-o cremă fină de lapte, oferind o combinație de texturi surprinzătoare. Acest desert simplu, dar elegant, este perfect pentru a încheia orice masă cu o notă de dulceață și rafinament. În funcție de preferințe, poate fi personalizat cu diverse arome sau toppinguri, transformându-l într-o adevărată plăcere culinară.