Drob de pui

Introducere

Drobul de pui este o variantă modernă și mai ușoară a tradiționalului drob de miel, fiind o alegere populară, mai ales în rândul celor care preferă carnea de pasăre. Este un fel de mâncare care se prepară de obicei în perioada Paștelui, dar poate fi savurat oricând în cursul anului. Iată o rețetă simplă pentru a prepara drob de pui:

Ingrediente

500g ficat de pui (se pot folosi și alte organe, cum ar fi inimă, pipotă, dacă se dorește)

1 piept de pui mare (aproximativ 500g), tocat sau măcinat

1-2 legături de ceapă verde, tocate mărunt

1 legătură de usturoi verde, tocat mărunt

1 legătură de mărar, tocat mărunt

1 legătură de pătrunjel, tocat mărunt

6 ouă (2 crude pentru amestec și 4 fierte tari, opțional, pentru a fi introduse întregi în compoziție)

100g pesmet sau făină

Sare și piper, după gust

O lingură de ulei sau unt, pentru uns tava

Instrucțiuni

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Fierbe ficatul și alte organe de pui în apă cu puțină sare până devin fragede, apoi lasă-le să se răcească. După răcire, toacă-le mărunt sau dă-le prin mașina de tocat. Într-un bol mare, amestecă carnea tocată de pui cu ficatul și organele tocate, ceapa verde, usturoiul verde, mărarul, pătrunjelul, pesmetul sau făina, și 2 ouă crude. Condimentează cu sare și piper după gust. Amestecă bine compoziția până devine omogenă.

Într-o tavă unsă cu ulei sau unt, pune jumătate din amestecul de drob. Dacă dorești, poți așeza 4 ouă fierte tari în mijloc, pe lungimea tăvii, apoi acoperă-le cu restul amestecului. Nivelează partea de sus și, dacă dorești, poți decora cu ramuri de pătrunjel sau felii subțiri de lămâie pentru un aspect frumos. Coace în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 45-60 de minute sau până când drobul este ferm și are o crustă aurie la suprafață. Lasă drobul să se răcorească în tavă înainte de a-l tăia, pentru a se întări și a fi mai ușor de porționat. Drobul de pui poate fi servit cald sau rece, alături de garnituri precum salate de sezon sau murături. Este un fel de mâncare sățios și aromat, care combină gustul delicat al cărnii de pui cu prospețimea ierburilor verzi și a condimentelor

Concluzie

Drobul de pui reprezintă o alternativă modernă și mai ușoară la tradiționalul drob de miel, fiind ideal pentru cei care preferă gustul mai delicat al cărnii de pasăre. Această rețetă combină armonios texturi și arome, de la carnea tocată și organele de pui până la ierburile proaspete și condimentele echilibrate. Prepararea sa este relativ simplă și permite o mare varietate de adaptări, fiind potrivită atât pentru ocazii festive, cum ar fi masa de Paște, cât și pentru mesele obișnuite.

Drobul de pui este nu doar o variantă mai sănătoasă datorită conținutului redus de grăsimi comparativ cu alte tipuri de drob, dar și o opțiune excelentă pentru cei care doresc să experimenteze cu tradițiile culinare, adăugând o notă personală. Acest fel de mâncare reflectă capacitatea bucătăriei tradiționale de a se adapta și reinventa, oferind în același timp gusturi bogate și satisfăcătoare. Indiferent dacă este servit cald sau rece, drob de pui este o alegere delicioasă care poate aduce o notă de diversitate și originalitate pe orice masă.