Lipii moi si aerate

Introducere

Poroase, moi, umflate şi goale în interior aceste lipii sunt o minunăţie. Se pot unge cu unt cât sunt fierbinţi sau se pot umple cu ce vă place. Cele pe bază de chefir se pot servi cu ceai sau pot fi servite în loc de pâine. Încercaţi-le! Chiar merită!

Ingredientele necesare

1 kg făină;

400 ml chefir, lapte bătut sau iaurt;

400 ml apă;

40 grame drojdie proaspătă;

1 linguriță sare;

1 linguriță zahăr;

ulei.

Cum se prepara

Se amestecă drojdia cu o linguriță de zahăr, un pahar de apă caldă ( 38 grade Celsius ) și câteva linguri de făină (din întreaga cantitate). Se lasă amestecul timp 10 minute pentru ca drojdia să se activeze și pentru a verifica dacă este proaspătă. Veţi observa că deasupra va face spumă. In vasul cu maia se adaugă sare, iar peste se adaugă încă un pahar cu apă și chefirul ţinut  la temperatura camerei. Se amestecă toate foarte bine.     Treptat se adaugă făina care se cerne direct în vas, iar cu ajutorul robotului de bucătărie se frământă aluatul lipicios. Mai apoi se ung mâinile cu ulei şi se frământă în continuare, dar fără a se mai adăuga făină. Aluatul și vasul se ung cu ulei, se acoperă cu un prosop și se lasă la loc cald timp de aproximativ 40-60 de minute până când cantitatea se va dubla.

Deoarece aluatul rămâne lipicios, atunci când formaţi lipiile se foloseşte ulei. Aluatul se lucrează puţin, se împarte în bucăți a câte 210 grame fiecare ( se pot obţine 9    bucăți ), și se rotunjesc. Se ia câte o bilă de aluat, se pudrează cu puțină făină și cu ajutorul unui sucitor se întind lipii de diametrul tigăii și cu o grosime mai mică de 1 cm. Se înfierbintă foarte bine tigaia, se adaugă lipia, iar după aproximativ 1 minut se întoarce pe partea cealaltă. Nu trebuie uscată prea tare, deoarece ea nu se va umfla prea bine, când o veți întoarce. Acelaşi lucru se va întâmpla şi dacă tigaia nu este suficient de fierbinte. Se prăjesc la foc mare, pe tigaia uscată şi se întorc periodic.

Lipiile fierbinţi se scot pe grilă și se pot unge cu unt. Fiecare lipie se va prăji în aproximativ 5-7 minute, dar asta depinde de cât de groasă este tigaia și de cât de mare este focul. Neunse cu unt, lipiile reci se vor păstra ca pâinea pentru a nu se usca. Este o rețetă extraordinară ce poate fi preparată cu uşurinţă de oricine. Nu veţi fi dezamăgiţi de rezultatul obţinut! Se pot servi cu ceea ce vă place dumneavoastră.