Tehnici-de-respiratie

Introducere

Există mai multe tehnici de respirație care pot ajuta la relaxare rapidă în momente de tensiune. Iată câteva dintre cele mai eficiente:

 1. Respirația diafragmatică (sau respirația abdominală)

Aceasta implică respirația profundă din diafragmă, extinzând abdomenul la inspirație și contractându-l la expirație. Această tehnică ajută la maximizarea cantității de oxigen pe care o inhalați și promovează un sentiment de calm.

 1. Tehnica 4-7-8

Dezvoltată de Dr. Andrew Weil, această tehnică constă în:

  • Inspiră pe nas numărând până la 4.
  • Ține respirația numărând până la 7.
  • Expiră complet pe gură numărând până la 8. Repetă această secvență de 3-4 ori. Acest exercițiu ajută la reducerea anxietății și la inducerea stării de calm.
 1. Respirația alternativă prin nări (Nadi Shodhana)

Această tehnică yoga implică alternarea nărilor prin care respiri. Se începe prin închiderea nării drepte și inspirația prin narina stângă, apoi se închide narina stângă și se expiră prin narina dreaptă. Procesul se repetă inversând nările. Aceasta poate ajuta la echilibrarea stării de spirit și la calmarea minții.

 1. Respirația cu focalizare

  • Alege un cuvânt sau o frază pozitivă pe care să o repeți în minte în timp ce respiri.
  • Concentrează-te pe respirația ta și pe cuvântul sau fraza aleasă, încercând să elimini orice alte gânduri. Această formă de meditație ajută la concentrare și la reducerea stresului.
 2. Respirația progresivă de relaxare

Concentrează-te pe încordarea și relaxarea progresivă a diferitelor grupuri de mușchi în combinație cu respirații profunde. Inspiră profund pe nas, tensionând un anumit grup de mușchi, apoi expiră pe gură relaxând acel grup de mușchi. Acest lucru poate reduce tensiunea fizică și mentală.

Aceste tehnici pot fi practicate aproape oriunde și oferă un mijloc rapid de a reduce tensiunea și de a restabili calmul. Este util să le exersezi regulat pentru a le putea folosi eficient în momentele de nevoie.