Tratament tulburari somn

Introducere

Ciclurile de somn au un impact semnificativ asupra performanțelor zilnice și a stării de spirit. Somnul este esențial pentru sănătatea fizică și mentală, având diverse efecte:

Restaurarea fizică

În timpul somnului profund, corpul repară țesuturile, consolidează sistemul imunitar și reglează hormonii, inclusiv cei implicați în metabolism și creștere. Insuficiența acestui stadiu de somn poate duce la oboseală fizică și la scăderea performanței fizice.

Procesarea cognitivă și memorarea

Somnul REM (Rapid Eye Movement) este crucial pentru procesele cognitive, inclusiv pentru consolidarea memoriei și învățare. În această fază, creierul procesează informațiile acumulate pe parcursul zilei, integrându-le în rețeaua neurală existentă. Lipsa somnului REM poate afecta capacitatea de concentrare, memorie și capacitatea de a învăța lucruri noi.

Reglarea emoțională

Somnul ajută la reglarea emoțiilor și la gestionarea stresului. Un somn insuficient poate duce la iritabilitate, anxietate și dificultăți în gestionarea stresului. De asemenea, somnul insuficient este asociat cu o prevalență mai mare a tulburărilor de dispoziție, cum ar fi depresia.

Performanța cognitivă

Privarea de somn afectează funcțiile executive ale creierului, cum ar fi luarea deciziilor, planificarea, rezolvarea problemelor și atenția. Aceasta poate duce la scăderea productivității și la creșterea riscului de accidente.

Starea de bine general

Un somn adecvat susține un sistem endocrin sănătos, care controlează totul, de la nivelurile de energie până la pofta de mâncare. Neregularitățile în somn pot duce la dezechilibre hormonale care afectează starea generală de sănătate și bine.

Ideal, adulții ar trebui să aibă între 7 și 9 ore de somn pe noapte, cu treceri prin toate fazele ciclului de somn, inclusiv fazele de somn ușor, somn profund și REM. Menținerea unei rutine regulate de somn, reducerea expunerii la ecrane înainte de culcare și crearea unui mediu propice pentru somn sunt câteva dintre strategiile care pot îmbunătăți calitatea somnului și, prin urmare, performanța zilnică și starea de spirit.