Plante care rezista la intuneric

Introducere

Există multe plante de interior care se pot adapta și prospera chiar și în condiții de lumină scăzută, fiind perfecte pentru colțurile întunecate ale încăperilor. Iată o listă cu cateva plante care nu necesită multă lumină solară directă și sunt relativ ușor de îngrijit:

Aspidistra (Aspidistra elatior)

Cunoscută și sub numele de „planta de fier”, această plantă este extrem de tolerantă la neglijare, necesitând lumină foarte scăzută și udări rare.

Sansevieria (Sansevieria trifasciata)

Sau „limba soacrei”, este foarte rezistentă și poate supraviețui cu lumină minimă și udare ocazională.

Zamioculcas zamiifolia (ZZ Plant)

Este foarte populară pentru capacitatea sa de a crește în lumina slabă și pentru necesitățile sale scăzute de apă.

Aglaonema

Este apreciată pentru frunzele sale colorate și pentru capacitatea de a prospera în condiții de lumină scăzută.

Philodendron

Cu o gamă largă de specii, aceste plante sunt foarte tolerante la lumină scăzută și necesită udări moderate. Philodendron este o plantă populară de interior, apreciată pentru frunzele sale verzi și luxuriante, precum și pentru ușurința de îngrijire. Este un gen care include o varietate mare de specii, fiecare cu caracteristici unice. Iată câteva detalii esențiale despre această plantă:

Tipuri de Philodendron

Există două categorii principale de philodendron: înălțătoare (sau cățărătoare) și non-înălțătoare. Unele dintre cele mai populare specii includ:

Philodendron hederaceum (cunoscut și ca Philodendron cordatum sau Philodendron scandens), care are frunze în formă de inimă și este o plantă cățărătoare.

Philodendron selloum (sau Philodendron bipinnatifidum), care are frunze mari, lobate, și crește ca o plantă non-înălțătoare, formând o tufă compactă.

Îngrijire

Philodendronul este relativ ușor de îngrijit, făcându-l ideal pentru grădinarii începători. Iată câteva sfaturi pentru îngrijirea lui:

Lumină: Preferă lumina indirectă sau filtrată. Deși unele varietăți pot tolera lumina scăzută, frunzișul lor poate deveni mai puțin dens, iar creșterea poate încetini.

Udare: Udarea trebuie să fie moderată. Așteptați ca primii 2-3 cm de sol să se usuce între udări. Evitați supraudarea, deoarece poate duce la putrezirea rădăcinilor.

Umiditate: Philodendronii prosperă într-un mediu cu umiditate ridicată, dar pot tolera condiții normale de umiditate din casă. Pentru un plus de umiditate, puteți pulveriza plantele cu apă sau plasa un umidificator în apropiere.

Temperatură: Se dezvoltă cel mai bine în temperaturi cuprinse între 18°C și 29°C. Evitați expunerea la temperaturi sub 10°C.

Fertilizare: Folosiți un îngrășământ echilibrat pentru plante de interior la fiecare 4-6 săptămâni în timpul sezonului de creștere (primăvară și vară).

Propagare

Propagarea philodendronului se face cel mai adesea prin butași de tulpină sau frunze. Tăiați o secțiune a tulpinii cu cel puțin 2-3 noduri, și puneți-o în apă sau direct în sol umed. Rădăcinile ar trebui să înceapă să apară în câteva săptămâni.

Probleme posibile

Philodendronii pot fi susceptibili la atacurile de dăunători precum acarienii, afidele sau insectele scuturătoare. De asemenea, pot apărea probleme legate de putregaiul rădăcinilor dacă sunt udate excesiv.

În concluzie, philodendronul este o plantă versatilă și decorativă, cu cerințe de îngrijire minimale, ceea ce o face o alegere excelentă pentru orice încăpere din casă.

Spathiphyllum (Floarea-păcii)

Cunoscută pentru florile sale albe și capacitatea de a crește bine în zonele umbrite.

Pothos (Epipremnum aureum)

Foarte ușor de îngrijit, poate crește în condiții de lumină scăzută și este eficient în purificarea aerului.

Dracaena

Diversele tipuri de dracaena pot tolera lumină scăzută și au nevoie de puțină apă. Dracaena este un gen de plante populare de interior, recunoscut pentru frunzele sale lungi, strălucitoare și pentru capacitatea de a purifica aerul. Există mai multe specii și varietăți de dracaena, fiecare cu caracteristici unice de colorație și formă, făcând aceste plante versatile și decorative pentru orice spațiu de locuit sau birou. Iată o prezentare generală a plantelor din genul Dracaena și sfaturi pentru îngrijirea lor.

Tipuri Populare de Dracaena

Dracaena marginata (Dracena cu margini roșii) – are frunze înguste, arhitecturale, cu margini colorate în roșu sau roz.

Dracaena fragrans (Trestia de zahăr) – cunoscută pentru frunzele sale late, verzi, unele varietăți având dungi galbene sau albe.

Dracaena sanderiana (Bambusul norocos) – deși nu este un bambus real, este adesea comercializată sub acest nume datorită tulpinilor sale drepte care seamănă cu bambusul.

Dracaena deremensis – oferă varietăți ca ‘Warneckii’ și ‘Lemon Lime’ cu frunze verzi decorate cu dungi albe sau galbene.

Îngrijire

Dracenele sunt relativ ușor de îngrijit, ceea ce le face o alegere populară pentru grădinarii de interior. Iată câteva sfaturi generale de îngrijire:

Lumină: Preferă lumina indirectă, filtrată. Lumina directă a soarelui poate arde frunzele, în timp ce lumina slabă poate face ca frunzele să devină palide și plantele să se alungească.

Udare: Udarea trebuie ajustată în funcție de sezon și de umiditatea mediului. Lăsați solul să se usuce la suprafață între udări. Evitați stătutul apei în farfurioara de sub ghiveci pentru a preveni putrezirea rădăcinilor.

Umiditate: Dracenele preferă umiditatea medie, dar sunt relativ tolerante la condiții mai uscate. Pulverizarea frunzelor poate ajuta, mai ales în condiții de aer uscat din cauza încălzirii centrale.

Temperatură: Temperatura ideală pentru creșterea dracenei este între 18°C și 24°C. Evitați expunerea la curent sau la temperaturi sub 10°C.

Fertilizare: Fertilizați planta o dată la fiecare șase săptămâni în timpul perioadelor de creștere activă (primăvară-vară) cu un îngrășământ lichid diluat.

Probleme comune

Petele pe frunze: Pot fi cauzate de arsuri solare, excesul de fluor din apă sau infecții fungice.

Pierderea frunzelor: Poate fi un semn al unui șoc cauzat de schimbări drastice de mediu, udare necorespunzătoare sau expunere la curent.

Dăunători: Dracenele pot fi susceptibile la infestări cu acarieni, afide și coșenile.

Dracenele sunt apreciate nu doar pentru aspectul lor estetic, dar și pentru eficiența în îmbunătățirea calității aerului din interior, eliminând substanțe toxice precum benzenul, formaldehida și tricloretilena. Acest lucru le face o adiție valoroasă și sănătoasă pentru orice casă sau birou.Top of Form

Calathea

Are frunze spectaculos colorate și preferă lumină indirectă și umiditate ridicată.

Ficus pumila (Ficus pitic)

O plantă cățărătoare care se adaptează bine la lumina scăzută și necesită udări regulate.

Ferns (Ferigi)

Multe ferigi, precum feriga de Boston, sunt perfecte pentru colțurile întunecate, preferând umiditatea și evitând lumina directă a soarelui.

Maranta (Planta rugăciune)

Cunoscută pentru frunzele sale decorative care se închid noaptea, aceasta preferă lumină indirectă și umiditate constantă. Maranta, cunoscută și sub numele de „planta rugăciune”, este apreciată pentru frunzele sale spectaculos colorate și pentru mișcările interesante pe care le fac frunzele sale în timpul ciclului zilnic de lumină. Aceste plante sunt native Americii tropicale și sunt parte din familia Marantaceae, care include și alte plante decorative cum ar fi Calathea. Maranta leuconeura este cea mai cunoscută și cultivată specie din acest gen.

 Caracteristici

Frunzele Marantei sunt ovale, netede, cu o textură catifelată și apar adesea în nuanțe de verde închis cu modele simetrice în culori mai deschise, roșu sau violet. Pe timpul nopții, frunzele se închid vertical, asemenea palmelor care se roagă, de unde și numele său comun.

Îngrijire

Maranta este relativ ușor de îngrijit, dar are câteva cerințe specifice pentru a se dezvolta cel mai bine:

Lumină: Preferă lumina moderată și filtrată. Lumina directă a soarelui poate arde frunzele, în timp ce lumina slabă poate face ca modelul frunzelor să devină mai puțin vizibil.

Udare: Maranta preferă solul constant umed, dar nu îmbibat. Asigurați-vă că ghiveciul are un bun drenaj. Evitați apa cu conținut mare de calcar, care poate duce la îngălbenirea frunzelor.

Umiditate: Aceste plante adoră umiditatea ridicată. În medii uscate, frunzele pot începe să se usuce la margini. Folosiți un umidificator sau o tavă cu pietre și apă sub ghiveci pentru a crește umiditatea din jur.

Temperatură: Ideală este între 18°C și 25°C. Evitați expunerea la temperaturi sub 15°C și la curent.

Fertilizare: Aplicați un îngrășământ echilibrat, diluat, o dată pe lună în timpul sezonului de creștere (primăvară-vară).

Propagare

Maranta poate fi propagată prin divizarea tufei în timpul repotării, în primăvară. Fiecare secțiune trebuie să aibă rădăcini sănătoase și cel puțin câteva frunze pentru a avea șanse bune de supraviețuire.

Probleme comune

Frunzele se îngălbenesc sau devin maronii: Acesta poate fi un semn al apei prea dure sau al udării excesive sau insuficiente.

Marginile frunzelor devin crocante: Acesta este adesea un semn al aerului prea uscat.

Dăunători: Maranta poate fi atacată de acarieni, afide sau insecte scuturătoare, mai ales dacă este plasată în condiții de stres.

Datorită frumuseții sale distinctive și mișcărilor nocturne ale frunzelor, Maranta este o alegere excelentă pentru colecționarii de plante de interior și adaugă o notă vibrantă și dinamică oricărui spațiu de locuit.Top of Form

Aceste plante sunt ideale pentru încăperile cu puțină lumină naturală și pot adăuga o pată de verde și proaspăt în orice spațiu interior.