Durerea de dinti

Introducere

Durerea de dinți cauzată de expunerea la curent sau la temperaturi scăzute este o problemă comună, în special pentru cei care au dinți sensibili. Această sensibilitate poate fi provocată de deteriorarea smalțului sau de expunerea rădăcinilor dentare. Iată câteva sfaturi pentru a gestiona și a preveni durerea de dinți de la curent:

Evită schimbările bruște de temperatură

Încearcă să eviți expunerea bruscă la temperaturi foarte scăzute, cum ar fi consumul de băuturi foarte reci după ce ai fost într-un mediu cald.

Folosește o pastă de dinți pentru dinți sensibili

Aceste paste conțin ingrediente care ajută la blocarea tuburilor în smalțul dinților care conduc la nervii sensibili.

Folosește o periuță de dinți cu peri moi

Periile moi sunt mai blânde cu smalțul și cu gingiile, reducând riscul de iritare suplimentară care poate crește sensibilitatea.

Aplică comprese calde sau reci

Dacă simți durere, aplicarea unei comprese calde sau reci pe zona feței unde se află dintelesensibil poate ajuta la ameliorarea durerii.

Menține o igienă orală bună

Periajul regulat și folosirea aței dentare pot preveni problemele care duc la sensibilitatea dinților, cum ar fi cariile sau boala gingiilor.

Evită alimentele acide

Alimentele și băuturile acide (cum ar fi sucurile citrice și sifonul) pot eroda smalțul dinților și crește sensibilitatea.

Consultă un dentist

Dacă durerea de dinți persistă sau devine severă, este important să consulți un dentist. Acesta poate oferi tratamente specifice, cum ar fi aplicarea de fluorură sau alte acoperiri protectoare care pot reduce sensibilitatea.

Protejează-te de frig

În zilele foarte reci, încearcă să respiri pe nas pentru a încălzi aerul înainte ca acesta să atingă dinții și poartă o eșarfă sau o mască peste gură când ieși în frig.

Prin adoptarea acestor măsuri, poți să reduci impactul temperaturilor reci asupra dinților sensibili și să minimizezi disconfortul cauzat de durerea de dinți.

Cauze si tratament

Durerea de dinți poate avea mai multe cauze și, în funcție de sursa acesteia, tratamentul va varia. Iată o privire asupra principalelor cauze și a tratamentelor corespunzătoare:

Cauze Comune

Carii dentare: Cele mai frecvente cauze ale durerii de dinți sunt cariile, care apar atunci când bacteriile erodează smalțul dinților.

Infecții la rădăcina dintelui: O infecție sau un abces la baza dintelui sau în gingii poate cauza durere severă.

Sensibilitate dentară: Acesta este adesea rezultatul subțierii smalțului sau a retracției gingiilor, expunând rădăcina dintelui.

Leziuni: Orice fel de impact sau traumă asupra unui dinte sau maxilarului poate cauza durere imediată.

Boli ale gingiilor: Gingivita sau parodontita pot provoca durere și sensibilitate.

Eroziunea smalțului: Consumul regulat de alimente și băuturi acide poate eroda smalțul.

Dinți crăpați sau fracturați: Acești dinți pot fi extrem de sensibili și dureroși, mai ales când mesteci.

Bruxism: Strângerea sau scrâșnirea dinților, adesea în timpul somnului, poate duce la durere și sensibilitate.

Tratamente

Pentru carii dentare: Plombarea este soluția comună, unde dentistul curăță caria și umple cavitatea cu material dental.

Pentru infecții și abcese: Tratamentul poate include antibiotice și drenajul abcesului. În cazuri grave, poate fi necesară o tratament de canal sau chiar extracția dintelui.

Pentru sensibilitate dentară: Folosirea unei paste de dinți specializate pentru dinți sensibili și, uneori, aplicarea de tratamente cu fluor la dentist.

Pentru leziuni: Depinde de severitatea leziunii; unele pot necesita proceduri restaurative sau chirurgicale.

Pentru boli ale gingiilor: Tratamentul de curățare profesională, medicamente și, în cazuri severe, intervenții chirurgicale periodontale.

Pentru eroziunea smalțului: Se recomandă utilizarea pastelor de dinți cu fluor și reducerea consumului de alimente acide.

Pentru dinți crăpați sau fracturați: Restaurare cu coroane sau obturații, în funcție de gravitatea fracturii.

Pentru bruxism: O gutieră de noapte poate proteja dinții de efectele scrâșnirii.

Sfaturi Generale

Consultație la dentist: Este esențială pentru diagnosticarea corectă și tratamentul adecvat.

Igienă orală riguroasă: Periajul și folosirea aței dentare pot preveni multe probleme dentare.

Evitarea declanșatorilor de durere: De exemplu, dacă dinții sunt sensibili la rece, evită băuturile și alimentele reci.

Dacă simți durere de dinți, este important să consulți un dentist cât mai curând posibil pentru a determina cauza durerii și pentru a începe tratamentul adecvat. Ignorarea simptomelor poate duce la complicații serioase.